Ulrik takker for seg!
Ulrik Strömberg tillhör det exklusiva gäng som, skulle man kunna säga, arbetade på Hela Sverige ska leva redan innan det fanns. Bidragsyter og en stødig person i Hela Norden ska leva gjennom mange år.

Ulrik har arbetat sedan mitten av 1980-talet med lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Först i regeringskommittén Glesbygdsdelegationen, som tillsammans med folkrörelserna drev kampanjen Hela Sverige ska leva – den kampanj som ledde till att vår organisation bildades hösten 1989. Redan från starten var Ulrik med och har sedan dess jobbat med många olika saker, exempelvis ungas engagemang, fiber och som styrelsens sekreterare. Ulrik tycker att han är mycket privilegierad som har fått vara med om att strukturera och bygga en folkrörelse.
Du har ju ett perspektiv på nära 40 år av landsbygdsutveckling. Vad är de största förändringarna du ser?
– Framväxten av byarörelsen, med nära 5 000 lokala utvecklingsgrupperna är stort, det ger en ny samhällsstruktur för utveckling på landsbygden. Men jag tycker att politiken skulle tagit bättre vara på de positiva resultat som kom ur kampanjen, vårdat det och förädlat. Andra starka krafter tog över som satsningar på städer och marknadsanpassning. Men nu ser jag tendenser både politiskt och medialt att vi kanske är på rätt väg – att politiken ser landsbygden som en resurs.
Något speciellt du minns?
– Ja, de två timmarna med Sara Lidman på Bio Norden under Hela Sveriges Filmfestival i Jokkmokk, en liten grupp som fick ta del av hennes livsberättelse. Gåshud. Jag minns också med glädje alla de människor jag mött under åren i byarörelsen, och att jag fått känna den lokala kraften från hela landet vid våra 15 Landsbygdsriksdagar.
Har landsbygden fått en bättre position sedan Hela Sverige ska leva bildades?
– Det ser bättre ut, landsbygden tar sina steg framåt både medialt och politiskt. Det ser vi nu i debatten stad – land, att attityden sakta börjar ändras. Det lokala arbetet i byarörelsen måste fortsätta att stärkas – det är där kraften finns.
Vad ska du göra nu när du gått i pension?
Jag och min hustru Kerstin ska göra resor över hela vårt fantastiska Sverige, snickra på våra hus, paddla kajak, vandra, springa, odla samt fortsätta vara aktiv för landsbygdsfrågorna på olika sätt.